“Hoe gaat het?” Een simpele, maar erg belangrijke vraag. Iedereen stelt hem wel eens, maar volgens onderzoek van Nationale Nederlanden mogen met name leidinggevenden deze vraag vaker stellen. Maar liefst 56 procent van de werknemers geeft aan dat er niet gepraat wordt over hoe het met hen gaat, terwijl ze er wel behoefte aan hebben. Waarom zou je op het werk eigenlijk in gesprek gaan over een lastig en persoonlijk onderwerp als mentale klachten?
Vijf redenen om júist op het werk dit gesprek aan te gaan:
1. Niet elke medewerker durft zelf in gesprek te gaan over hoe het met hen gaat. 1 op de 10 geeft aan dit wel te willen, maar niet te durven. Ze willen wel praten, maar zetten zelf niet de eerste stap. Kies voor een goed moment en een passende setting voor het gesprek.
2. In tegenstelling tot wat nog vaak gedacht wordt, zijn mentale oorzaken een veelvoorkomende reden voor verzuim. Bij ongeveer de helft van het langdurig verzuim speelt een mentale oorzaak mee.
3. Maar liefst 1 miljoen Nederlanders hebben burn-out klachten. Dit is een aanzienlijk aantal van de beroepsbevolking. Een fikse burn-out leidt tot gemiddeld 242 dagen verzuim.
4. 27% van de mensen zet hun manager in de top 3 van personen die ze als eerste raadplegen als er een disbalans is tussen werk en privé, of als ze niet lekker in hun vel zitten op hun werk. Een aanzienlijke groep medewerkers ziet voor hun manager dus een belangrijke rol weggelegd om het gesprek aan te gaan over hoe het met hen gaat.
5. Tijdig bespreken hoe het gaat kan voorkomen dat psychische klachten zich ontwikkelen of verergeren. Een gesprek kan inzicht geven in de oorzaak van een te hoge belasting en ook kan bijvoorbeeld tijdig doorverwezen worden naar de bedrijfsarts.
Er is behoefte aan échte aandacht vanuit de werkgever, maar hiermee beginnen wordt vaak lastig gevonden. Belangrijk is dat oplossingen passen bij de werkcultuur en dat managers waar nodig de competenties en gesprekstechnieken wordt geboden om het gesprek over psychische klachten met medewerkers aan te gaan. Wil jij leren hoe je het gesprek aangaat met iemand die (beginnende) mentale klachten heeft? Wil je leren hoe je daardoor mogelijk verzuim kunt voorkomen? Dan is de cursus MHFA iets voor jou. Na de cursus weet je hoe je iemand de helpende hand kan reiken en hoe je het verschil kunt maken als leidinggevende of collega.