Angststoornis of depressie bij jong volwassenen: Hoe ga jij daar in jouw omgeving mee om?
Een op de elf jonge volwassenen (9%) loopt risico op het ontwikkelen van een angststoornis of depressie. Dit is meer dan in eerdere jaren. Vier jaar geleden ging het nog om 7 procent van de jonge volwassenen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de GGD’s naar de gezondheid van Nederlanders. Iedere vier jaar wordt dit onderzoek herhaald. Dat jonge volwassenen, mensen in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar, nu meer risico lopen op een angststoornis of depressie dan in eerdere jaren is opvallend. Mogelijk heeft de coronacrisis bij hen een negatieve invloed op de kans om een depressie of angststoornis te ontwikkelen.
Ingrijpend voor dagelijks leven
De oorzaken en de gevolgen van een angststoornis zijn divers. Ernstige angstklachten kunnen bijvoorbeeld leiden tot concentratieverlies school of op het werk. Sommige mensen met een angststoornis durven niet meer naar buiten en anderen gaan veel piekeren. Ook zijn er mensen die bepaalde dingen constant controleren waardoor ze vaak te laat zijn, of hun werk niet af krijgen. Ook kan het zijn dat het eigen vermogen om met lastige situaties om te gaan onderschat wordt en iemand te weinig zelfvertrouwen heeft. Elke vorm is anders, maar wel zeer ingrijpend voor het dagelijks leven. Daarbij is het risico op het ontwikkelen van een depressie groter als je een angststoornis hebt.
6 procent
Het totale percentage van de volwassen bevolking met een hoog risico op een angststoornis of depressie is 6 procent. Naast de jongvolwassenen, komt een hoog risico onder andere vaker voor bij vrouwen, inwoners met een laag opleidingsniveau en inwoners van stedelijke gebieden. De kans is dus best aanwezig dat er iemand in jouw omgeving een angststoornis of depressie heeft.
Wat kun je in zo’n geval doen? Hoe ga je het gesprek aan? Gezien de serieuze gevolgen van angstklachten is het belangrijk er in een vroeg stadium iets aan te doen. Angstklachten zijn gelukkig goed te behandelen, maar dan moet iemand wel de stap zetten om er iets aan te doen. Gelukkig kun je mensen in je omgeving die last hebben van angstklachten helpen door er over te praten en door ze te stimuleren om hulp te zoeken. Ga daarom het gesprek aan.
Wil je leren hoe je dit goed kunt doen? Kijk dan eens bij een van onze cursussen.