Het coronavirus wordt officieel een pandemie genoemd. Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit is niet voor iedereen even makkelijk. Je huis wordt nu ineens je werkplek. Hoe maak je die switch het beste?
MHFA Nederland moedigt werkgevers aan om een cultuur te creëren waarin er aandacht is voor de vitaliteit van medewerkers. Wie fit en vitaal is, werkt met meer plezier, energie en is productiever. Of het nu online of in persoon is, jezelf zijn op het werk is een mentaliteit die beter is voor het mentaal welzijn en is beter voor de organisatie.
Nu steeds meer organisaties overgaan op online werken, zijn menselijke contacten belangrijker dan ooit. Hier zijn enkele manieren om je mentale gezondheid te ondersteunen, gevoelens van isolement te verminderen en je verbonden te voelen met collega’s terwijl je op afstand werkt.
Bereid je voor!
Wakker worden
Hoewel je misschien wat extra tijd in bed kan blijven liggen hebt zonder te reistijd, probeer wel elke dag rond dezelfde tijd wakker te worden. Dit helpt jouw interne klok te stabiliseren en uw slaapritme te verbeteren. Je zal jezelf minder moe voelen, meer energiek, en je zal jezelf makkelijker kunnen concentreren gedurende de hele dag.
Maak je klaar
Houd je ochtendroutine vast – maak je klaar, was je en kleed je aan alsof je naar het werk gaat. Dit zal helpen om in de mentaliteit te komen dat je aan het werk bent.
Het instellen van uw werkruimte
Probeer een werkruimte apart van uw leefruimte te creëren, dit helpt om jezelf voor te bereiden op de werkmodus en het maakt het gemakkelijker om het werk aan het eind van de dag uit te schakelen. Je hebt geen thuiskantoor nodig om dit te doen – een klein bureau in een hoek van de kamer of een laptop aan het einde van de keukentafel is voldoende.
Als u in een kleine ruimte werkt, kunt u proberen tijdelijke ‘zones’ te creëren door dekens of schermen op te hangen zodat de werkruimte visueel gescheiden wordt van jouw bed of woonruimte.
Maak het werkoppervlak vrij van rommel en stel apparatuur in om fysieke belasting te voorkomen.
Beweeg!
Het toevoegen van fysieke beweging in het werk vanuit huis zal je helpen om je fysieke en mentale gezondheid te behouden. Je zal jezelf meer wakker en alert voelen en concentratie en slaap zullen verbeteren.
In de buitenlucht
Probeer een wandeling te maken of ga hardlopen voordat je aan het werk gaat – dit kan je helpen zodat je jezelf mentaal ‘gearriveerd’ voelt op het werk. Hetzelfde is belangrijk als je klaar bent met je werkdag, het kan je helpen om je werkmodus achter je te laten en uit te schakelen.
Binnenshuis
Als je binnenshuis bent, zoek dan online naar een activiteit die bij je past. Je kan dan denken aan een yogavideo of een fitness-les thuis. Sommige sportscholen geven sportlessen middels live streaming, dus je zou zelfs lid kunnen worden van een sportschool in de buurt.
Het maakt niet uit welke oefening je kiest, probeer regelmatig beeldschermpauzes te nemen en te stretchen. Probeer ook een in tijd afgebakende lunchpauze te nemen en ga weg van je werkplek.
Blijf in verbinding!
Pas jouw werkstijl aan
Zorg ervoor dat de communicatie met het team open gehouden wordt. Ben een voorbeeld voor elkaar om gezond te werken vanuit hun eigen gewoontes en gedrag. Hier zijn enkele tips:
- Videobellen in plaats van e-mailen
- Korte check-in en check-out gesprekken, aan het begin en het einde van de werkdag.
- Optionele vraag- en antwoordsessies voor collega’s om in te bellen en te chatten zodat eventuele zorgen en vragen over thuiswerken beantwoord kunnen worden.
Deel een ‘selfie’
Het creëren en delen van een ‘selfie’ is een leuke manier om jezelf aan je collega’s te laten zien. Het kan helpen je verbonden te voelen, zelfs als je op afstand werkt.
Virtuele sociale sessies
Als je normaal gedurende een werkdag tijd plant voor een sociaal moment of activiteit met collega’s, blijf hier dan tijd voor maken via beeldbellen of telefoon. Hier zijn enkele ideeën vanuit MHFA Nederland:
- Van een koffiepauze in de ochtend of middag een virtuele koffiepauze maken.
- Het delen van foto’s van de lunchpauze (bewegingsactiviteit, lunchgerecht enz.)
- Dagelijkse online quiz
Deel je werkruimte
Als je jouw werkruimte wilt delen, waarom geef je je collega’s dan niet een videorondleiding? Of laat uw huisdieren zien aan het einde van een teamoverleg.
Zoek ondersteuning!
In tijden van stress helpt het om verbonden met elkaar te blijven. Zelfs als je geen fysiek contact met elkaar kan hebben, kun je in contact blijven met vrienden, familie en buren. Bel, app., mail, schrijf een brief, start een videogesprek of gebruik social media. Als je jezelf eenzaam, verdrietig of angstig voelt, zoek dan contact met jouw sociale ondersteuningsnetwerk. Deel wat je voelt en bied aan om naar de gevoelens van vrienden of familieleden te luisteren. We beleven deze enge en onzekere tijd allemaal samen.
Zorg goed voor jezelf en neem de tijd om dit te doen. Kijk in de gratis MHFA app. bij richtlijnen voor eenvoudige tips .
Praat met een first-responder Mental Health First Aid
Als u zich angstig, depressief of geïsoleerd voelt, vergeet dan niet dat er ondersteuning is.
Praat met een first-responder Mental Health First Aid, er zijn er inmiddels al bijna 10.000 in Nederland. First-responder Mental Health First Aid kunnen hun vaardigheden gebruiken om iedereen die worstelt met zijn of haar mentale gezondheid ondersteunen door hen te wijzen op de juiste ondersteuning, zowel op de werkplek als daarbuiten.
Geen first-responder Mental Health First Aid in de buurt, spreek hier dan over met collega’s, manager of HR adviseur en zorg dat jouw organisatie binnenkort ook first-responder Mental Health First Aid op laat leiden.
Download de gratis MHFA-app, beschikbaar voor Apple en Android.
In de app staan zowel richtlijnen in relatie tot de crisis ten gevolge van COVID-19, waaronder “Het ondersteunen van jouw mentale gezondheid tijdens het werken vanuit huis?” als richtlijnen hoe te handelen bij diverse psychische problemen. Daarnaast kan je in de app ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen, vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en staan tips om het gesprek aan te gaan over mentale problemen.