Sociale isolatie van vrienden en familie, verlies van werk, ziekte en de dood zijn uitdagingen waar we allemaal mee te maken hebben tijdens de crisis veroorzaakt door COVID-19. Je bent niet alleen. COVID-19 heeft gevolgen voor gezinnen over de hele wereld.
We moedigen jullie aan om in contact te blijven met je geliefden, ondanks fysieke afstand. App., mail, bel, schrijf een brief of start een videogesprek. Het is belangrijk dat je elkaar steunt in deze moeilijke tijd, vooral als je geliefde geconfronteerd wordt met een mentaal gezondheidsprobleem.
Gebruik tips uit het MHFA-curriculum om iemand te bereiken die jou misschien nodig heeft.
- Behandel de persoon met respect en waardigheid. Luister en communiceer zonder oordeel en respecteer de privacy en vertrouwen van de persoon.
- Bied emotionele steun en begrip. In moeilijke tijden hebben we allemaal behoefte aan extra liefde en begrip. Vergeet niet om empathisch, meelevend en geduldig te zijn.
- Heb realistische verwachtingen. Accepteer de persoon zoals hij of zij is. Moeilijke tijden kunnen het moeilijker maken dan gewoonlijk om alledaagse activiteiten te doen, zoals het schoonmaken van het huis, het betalen van rekeningen of het opvoeden van de kinderen.
- Geef de persoon hoop. Herinner uw geliefde eraan dat hij zich met de tijd en eventuele behandeling beter zal voelen en dat er hoop is op een positievere toekomst.
- Zorg voor praktische hulp. Bied hulp bij het uitvoeren van taken die als overweldigend ervaren worden, maar wees voorzichtig dat u de regie niet overneemt of afhankelijkheid aanmoedigt. Bied bijvoorbeeld aan om boodschappen mee te nemen.
- Bied informatie aan. Bied informatie en middelen aan voor extra ondersteuning, waaronder zelfhulpstrategieën en professionele hulp.
Verschillende tips voor wat je beter niet kan doen:
- Zeg niet tegen iemand dat hij zich niet moet “aanstellen” of dat hij zich er overheen moet zetten.
- Neem geen overdreven of over-beschermende houding aan ten opzichte van iemand die depressief is.
- Gebruik geen betuttelende toon of straal non-verbaal geen extreme zorgzaamheid uit.
- Negeer de gevoelens van de persoon niet, ben het er niet mee eens of ontken ze niet door te proberen iets positiefs te zeggen, zoals: “Je lijkt me niet zo slecht.”
Veel hulpverleners geloven dat zelfhulpstrategieën nuttig kunnen zijn als je jezelf depressief of angstig voelt. Het is goed om de geschiktheid van specifieke strategieën te bespreken met een zorgverlener vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Sommige strategieën omvatten:
- Zelfhulpboeken gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Onderzoekers hebben getracht een op CGT gebaseerde zelfhulpinterventie te ontwikkelen die nuttig kan zijn voor volwassenen met mentale problemen.
- Online therapie. Zelfhulpprogramma’s die via internet of op een computer worden aangeboden; sommige zijn gratis beschikbaar.
- Ontspanningstraining. Het aanleren om te ontspannen door spiergroepen te spannen en te ontspannen; sommige programma’s zijn gratis online beschikbaar.
- Alternatieve therapieën. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat alternatieve therapieën zoals acupunctuur, meditatie, mindfulness, yoga, lichaamsbeweging en gebruik van voedingssupplementen dat deze therapieën een verschil kunnen maken bij een depressie.
Als je nog niet weet welke hulp passend is, neem dan contact op met jouw huisarts. De huisarts kan helpen met het bepalen van de beste strategieën, middelen of behandelingen ter ondersteuning van de mentale gezondheid.
Download de gratis MHFA-app, beschikbaar voor Apple en Android.
In de app staan zowel richtlijnen in relatie tot de crisis ten gevolge van COVID-19, waaronder “Hoe een dierbare ondersteunen die een moeilijke tijd ervaart tijdens de crisis veroorzaakt door COVID-19?” als richtlijnen hoe te handelen bij diverse psychische problemen. Daarnaast kan je in de app ook een zelfscan doen: wat weet ik al over eerste hulp bij psychische problemen, vind je in de app telefoonnummers die je kunt bellen in crisissituaties en staan tips om het gesprek aan te gaan over mentale problemen.