Op dit moment wachten ongeveer 30.000 mensen te lang op ggz-zorg. Zowel ggz-instellingen als cliënten zeggen al jaren dat de wachtlijsten te lang zijn. Ondertussen zeggen instellingen zelfs: oplossen lukt niet en er moet een debat komen over wat wel en geen ggz-zorg is om de zorg voor de meest kwetsbaren overeind te houden. Door de coronacrisis is de situatie namelijk ernstiger geworden. Er doen nu meer mensen een beroep op de ggz: wel 15% extra jeugdigen. Bij volwassenen is het door een tekort aan personeel lastig om voldoende zorg te bieden.
Meerdere problemen tegelijk
Een grote groep wacht dus erg lang op hulp. Ook zijn er velen die de stap naar hulp nog niet hebben gezet, maar toch in de knel zitten. Als er meer aandacht komt voor mentale problemen en er tijdige hulp is, lopen problemen minder snel uit de hand. Vaak spelen moeilijkheden op meerdere levensterreinen tegelijk en is er vanuit verschillende hoeken hulp nodig. MIND, het landelijk platform voor psychische gezondheid zegt tegen de NOS dat wachttijd benut moet worden: “Gebruik de tijd om iemand voor te bereiden op een behandeling.” Ook geeft MIND op hun website aan wat je kunt doen als je lang moet wachten op ggz hulp.
Ondersteuning of gesprek
Gelukkig zijn er op veel plekken initiatieven ontstaan om mensen met mentale problemen te ondersteunen met hulp, advies of een luisterend oor. Er zijn bijvoorbeeld cliënten- en familieorganisaties waar je terecht kunt en ook MIND Korrelatie biedt een luisterend oor. En ook vrienden, buren, of collega’s staan vaak graag voor je klaar.
Maak zelf het verschil
Als je zelf iets wilt doen voor mensen met psychische problemen, dan is een cursus van Mental Health First Aid een optie. Tijdens de cursus leer je kennis en vaardigheden om echt het verschil te maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft. De cursus is er voor iedereen en bovenal heel nuttig als je tijdens je werk met veel verschillende mensen contact hebt, zoals in de zorg, bij de politie, de brandweer en als HRM medewerker. Bijna de helft van de volwassenen krijgt namelijk ooit in zijn leven een psychische aandoening. Met de cursus MHFA vergroot je je kennis over psychische aandoeningen en leer je signalen van mentale klachten herkennen. Je oefent hoe je het gesprek met iemand aan kunt gaan en hoe je kunt handelen in een crisis.