Eén op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar gaf in 2022 aan burn-outklachten te ervaren. Dit blijkt uit cijfers van TNO en het CBS. Burn-outklachten komen daarmee steeds vaker voor onder jonge werkenden. Ook neemt de ernst van de klachten toe, net als het verzuim door psychische klachten die te maken hebben met werk. Met name hoogopgeleide jonge vrouwen zitten steeds vaker met burn-outklachten thuis.
Welk percentage van de jonge werkenden heeft burn-outklachten?
Van de jonge vrouwen heeft inmiddels 29% burn-outklachten, dus bijna 1 op de 3 werkende jonge vrouwen. Dit was 2 jaar geleden nog 25%. Bij mannen gaat het nu om 23%. Niet alleen het aantal stijgt, maar ook de ernst van de klachten neemt toe. Daardoor komen meer jonge werkenden thuis te zitten.
Wat zijn burn-outklachten?
Burn-outklachten ontstaan als je te veel en te lang onder druk staat. Vooral als je daar tussendoor niet van kunt herstellen. Een beetje stress is goed, want dat maakt je scherp. Maar als het te lang duurt en je neemt onvoldoende rust, dan wordt stress schadelijk en is het ongezond. Deze huisarts legt in een filmpje op nu.nl duidelijk uit wat een burn-out is.
Waardoor worden burn-outklachten onder jonge werkenden veroorzaakt?
De oorzaken komen volgens TNO door verschillende zaken, zoals druk van buitenaf, stress op het werk, perfectionisme, altijd bereikbaar zijn en druk via sociale media. Ook zijn er zorgen over de toekomst, financiën, wonen, klimaat en oorlog. Voor sommigen komt daar de zorg voor kinderen nog bij.
In welke sectoren komen de meeste burn-outklachten voor?
In vrijwel alle sectoren is er een stijging van het verzuim vanwege burn-outklachten te zien. Maar in de zorg en het onderwijs komen de meeste burn-outklachten voor. In deze sectoren zijn relatief veel jonge vrouwen werkzaam. Toch lopen niet alleen jonge vrouwen in deze sectoren tegen mentale grenzen aan. De groep met weinig burn-outklachten wordt in de zorg en het onderwijs de laatste jaren steeds kleiner. In deze sectoren werken dus steeds minder mensen zónder burn-out klachten.
Wat kan een bedrijf, school of zorgorganisatie doen tegen burn-out klachten?
Bedrijven bieden steeds vaker mentale gezondheidsprogramma’s aan om werknemers en hun mentale gezondheid te ondersteunen. Dit kan variëren van toegang tot therapie en counseling tot mindfulness-training, stressmanagement-workshops, of een training Mental Health First Aid (MHFA). In een training MHFA leren deelnemers om mentale klachten bij anderen te signaleren, actief het gesprek aan te gaan wanneer zij vermoeden dat iemand niet goed in zijn vel zit, angstig is, of een depressie heeft. Werknemers met mentale klachten voelen zich hierdoor sneller gezien en gehoord en krijgen eerder hulp. Dit voorkomt onnodige verergering van klachten en ziekteverzuim. Ook draagt het bij aan vermindering van stigma’s op de werkvloer en een positieve werkcultuur, waarin medewerkers zich veilig om hun mentale gezondheid te bespreken en om hulp te vragen als dat nodig is.