Het zal je niet ontgaan zijn in de berichtgeving van de afgelopen tijd: De mentale gezondheid van jongeren is de laatste jaren verslechterd. Dit bleek pasgeleden nog uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nog niet eerder gaven Nederlandse jongeren hun leven zo’n laag rapportcijfer als nu: een 7,1. Met name de mentale gezondheid van meisjes in het voortgezet onderwijs baart zorgen. Het percentage meisjes met emotionele problemen steeg in de periode tussen 2017 en 2021 namelijk flink: van 28 naar 43 procent.
Social media als risicofactor?
Verschillende oorzaken dragen bij aan de toename van psychische problemen. Door minder sociale contacten ontstonden in coronatijd gevoelens van angst, verdriet en eenzaamheid. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook prestatiedruk die jongeren ervaren speelt mee en juist voor meisjes is regelmatig gebruik van sociale media een risicofactor, blijkt nu uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Meisjes die vaker op sociale media zitten scoren namelijk beduidend lager op hun mentale gezondheid, toont Chantie Luijten aan in haar promotieonderzoek. Brengen ze veel tijd door op kanalen als Instagram of Snapchat, dan rapporteren ze ook vaker angstklachten of depressieve gevoelens en ook een lager welzijn.
Eerste hulp bij psychische problemen jongeren
Een jongere de kans geven zijn eigen problemen op te lossen is een essentieel onderdeel van het verkrijgen van autonomie en het nemen van verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven. Dit hoort bij opgroeien en volwassen worden. Ouders, maar ook leraren en andere personen in de omgeving van de jongere, kunnen daarbij ondersteunen door aanwezig te zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook te reageren op emotionele nood van een jongere. Wanneer je de kunst van het luisteren goed verstaat, kun je jongeren steunen in moeilijke tijden. Echt luisteren en aanwezig te zijn zonder te oordelen, zonder direct een oplossing aan te dragen is niet makkelijk, maar valt zeker te leren! In de cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen bij jongeren’ wordt uitgebreid aandacht besteed aan de kunst van het luisteren en hoe je met jongeren het gesprek over psychische problemen aangaat.
Ben je enthousiast om je deze skills eigen te maken? De komende maanden staan er verschillende cursussen Youth MHFA gepland. Kijk op https://bit.ly/3GS0ErZ voor een cursus bij jou in de buurt! Of neem contact op met MHFA Nederland voor de mogelijkheden voor een training op maat.