Een gezonde werkdruk is prima, maar wat als dit omslaat in ongezonde werkstress? En wat doe je als een medewerker of collega al een tijdje niet lekker in zijn vel zit? Ligt het aan het werk, of is er in de privésituatie iets aan de hand? Of speelt er iets anders? Wat vertellen de feiten en cijfers over onze mentale gezondheid en stress op de werkvloer?
Hoe vaak komen psychische klachten en stress voor bij werkenden?
Psychische klachten komen bij één op de 5 werkenden voor. Dus bij gemiddeld 20% van je team. Vaak gaat het om een lichte of matige psychische aandoening, die goed behandelbaar is. Denk aan een depressie of angst.
Zorgen psychische klachten en stress voor langdurig verzuim?
Als iemand eenmaal uitvalt, neemt het herstel vaak veel tijd in beslag. Psychische aandoeningen zijn in Nederland de belangrijkste oorzaak van langdurig verzuim. Het is daarmee een kostbare aangelegenheid. Het zorgt voor minder werkplezier en levensvreugde bij medewerkers en zorgt voor financiële kosten voor organisaties en de samenleving.
Welke feiten en cijfers weten we over mentale gezondheid op de werkvloer?
- In ongeveer 1 op de 3 gevallen zijn psychische klachten de oorzaak van ziekteverzuim.
- Het verzuim door psychische aandoeningen neemt de afgelopen jaren toe.
- Werknemers in het openbaar bestuur, onderwijs en zorg vallen het meest uit door psychische klachten en stress.
- Bij vrouwen zijn psychische aandoeningen met 40% de meest voorkomende oorzaak van verzuim. Bij mannen staat het op de tweede plaats als oorzaak van verzuim (26%).
- Werknemers in de leeftijd van 25 tot 45 jaar vallen het meest uit door stress (spanning, overspanning en burn-out). In deze leeftijdsgroep zijn psychische aandoeningen met 46% de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim.
- Het herstel van een burn-out duurt gemiddeld 293 dagen (ruim 9 maanden).
- Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Stress kan zorgen voor slaapproblemen en te weinig slaap zorgt er voor dat je kwetsbaarder bent voor stress.
- Werknemers van 55 jaar en ouder vallen het minst uit door stress (15%).
Bron: ArboNed
Wat kun je als werkgever doen om psychische klachten te voorkomen?
Gelukkig kun je als werkgever iets doen voor medewerkers met psychische klachten. In de in-company training van MHFA leer je hoe je met behulp van het MHFA actieplan een gesprek voert over mentale klachten. Zo kun je juist bij beginnende klachten invloed uitoefenen en helpen om meer leed te voorkomen. Deze cursus geven wij onder andere aan leidinggevenden, medewerkers van HRM-afdelingen, BHV’ers en teams. MHFA is wereldwijd actief en biedt al 18 jaar wetenschappelijk onderbouwde cursussen.