‘Je buurman heeft te horen gekregen dat zijn contract niet verlengd wordt en is daarover erg boos. Hij praat negatief over zijn werk en je merkt dat zijn stem is dichtgeknepen door emoties. Als je met hem een kopje koffie drinkt, zegt hij ‘dat het altijd misgaat en dat het leven zo geen zin meer heeft.’
Meer mentale problemen in kwetsbare wijk
In kwetsbare wijken komen sociale problemen en geldproblemen problemen vaker voor: meer bewoners van kwetsbare wijken kampen bijvoorbeeld met een laag inkomen of schulden. Een groter deel is eenzaam en er is een hoger risico op angst, depressie en verslaving. Nu de kosten voor energie en boodschappen oplopen, neemt het risico op problemen gerelateerd aan armoede ook toe. Daarnaast is mentale gezondheid van jongeren een onderwerp dat sterk naar voren komt in gemeenten. Gelukkig hebben steeds meer gemeenten aandacht voor kwetsbare wijken en mentale gezondheid.
Rol buurthuizen en wijkbewoners
Sommige gemeenten nemen al het initiatief om te investeren in kwetsbare wijken, zoals de gemeente Den Haag. Coördinator Ashana Pal uit de kwetsbare Haagse wijk Moerwijk vertelt over haar wijk in Trouw: “Eenzaamheid, depressies, maar ook verslavingen zijn hier een groot probleem. Verwarde personen zorgen soms voor overlast. Maar voor sommige mensen is de drempel om hulp te gaan zoeken gewoon te hoog.” Gelukkig kloppen buurtbewoners soms wel aan voor hulp bij Buurtvereniging Bij Betje, waar zij coördinator is. Volgens Pal moet er meer geïnvesteerd worden in eerste hulp bij psychische problemen. De gemeente Den Haag faciliteerde dat Pal een training Mental Health First Aid kon volgen, waarmee ze signalen bij psychische problemen leerde herkennen. “Ik leerde welke vragen ik kan stellen als ik psychische problemen bij iemand vermoed.” Ze vindt het goed dat de training aangeboden wordt: “Het zou goed zijn als meer buurtbewoners deze training kunnen volgen.”
Hoe kan een gemeente mentale gezondheid verbeteren?
Veel gemeenten willen actief met mentaal welbevinden aan de slag. Bijvoorbeeld vanwege de toenemende wachtlijsten in de ggz en de cijfers over psychische gezondheid. Het Loket Gezond Leven geeft informatie over hoe je een integrale aanpak mentale gezondheid inzet. Bijvoorbeeld door voorlichting en educatie, maar ook door signalering van mentale klachten en advies. Het aanbieden van cursussen van Mental Health First Aid is volgens onderzoek van het RIVM, Trimbos Instituut en GGD GHOR Nederland een kansrijke interventie voor het verbeteren van mentale gezondheid. Het past in een integrale aanpak van mentale gezondheid. Al heel aantal gemeenten koos er voor om trainingen van MHFA in te zetten voor het verbeteren van de mentale gezondheid van hun inwoners.