De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. 75% van de psychische klachten ontstaat voor het 25e levensjaar. Deze cijfers maakte de stichting Mind Us onlangs bekend.
Lancering stichting MIND Us
Op 30 maart lanceerde Koningin Maxima de stichting MIND Us. De stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en de 27 jaar. Koningin Maxima is erevoorzitter. De stichting wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. MIND Us is opgericht met steun van MIND, het landelijke platform voor psychische gezondheid.
Praat erover
Tijdens de lancering riep Koningin Maxima jongeren op om over mentale gezondheid te praten. Haar eigen ervaring en zoektocht na de dood van haar zusje Inés waren de aanleiding om zich als erevoorzitter in te spannen voor MIND Us. Het jongste zusje van de koningin maakte in 2018 op 33-jarige leeftijd een einde aan haar leven. “Hadden we meer kunnen doen?”, vroeg Maxima zich af. Gelukkig merkte ze dat ze niet alleen was met haar gevoelens van verdriet, verlies en machteloosheid. Ook andere naasten worstelen vaak met de vraag of ze niet beter of eerder hadden kunnen helpen.
Snel in actie komen
Omdat verreweg driekwart van de psychische problemen voor het 25ste levensjaar ontstaat is het van belang om snel in actie te komen. MIND Us focust op preventie en moet jongeren helpen om psychische problemen uit te spreken en het onderwerp daarmee uit de taboesfeer te halen.
Ook jij kunt iets betekenen voor jongeren met mentale klachten. Als je veel met jongeren in contact komt, bijvoorbeeld als je leraar, trainer, buurtvader bent, kan het zinvol zijn om een cursus te volgen van Mental Health First Aid Nederland (MHFA NL). In de cursus MHFA Youth, speciaal gericht op jongeren, leer je signalen te herkennen, oefen je met een stappenplan om het gesprek aan te gaan met een jongere met mentale klachten en leer je wat je moet doen in geval van een crisis. Meer informatie over de cursus vind je op www.mhfa.nl.
Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl. 24 uur per dag, 7 dagen per week.