Staat in jouw organisatie mentale gezondheid ook op de agenda? Steeds meer werkgevers zetten in op mentale gezondheid. Ze willen hiermee bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Ook het verminderen van stress en spanningsklachten staat hoog op de agenda. Zeker in de zorg is de coronacrisis aanleiding geweest voor het opzetten van een structureel preventief beleid. Trimbos ontwikkelde een leidraad voor het voorkomen van mentale klachten. De leidraad heeft een wetenschappelijk onderbouwde aanpak om klachten bij zorgmedewerkers te voorkomen. De leidraad is gericht op de zorg, maar ook toepasbaar voor andere sectoren.
De aanpak: 4 stappen
Trimbos beschrijft vier stappen die wetenschappelijk onderbouwd zijn om mentale klachten te voorkomen:
- Een effectieve aanpak mentale gezondheid begint bij de directie: als zij de aanpak niet voorleeft en mogelijk maakt, heeft het bevorderen van mentale gezondheid op de werkvloer geen kans van slagen.
- Zorg voor goede algemene werkomstandigheden waarin zorgmedewerkers veilig en openlijk kunnen praten over hun mentale gezondheid en de werkdruk hanteerbaar is.
- Heb oog voor (beginnende) mentale klachten van zorgmedewerkers en maak een tijdig gesprek daarover mogelijk.
- Reik actief passende interventies aan voor zorgmedewerkers die dat nodig hebben.
In de leidraad staan ook praktijkvoorbeelden en wordt uitgelegd waarom de stappen noodzakelijk zijn en wie wat kan doen. Voor afdelingen HRM, arboprofessionals, beroepsverenigingen, zorgmedewerkers en beleidsmakers bevat de leidraad waardevolle adviezen. De leidraad is gratis te downloaden op de website van Trimbos.
Wetenschappelijk onderbouwd
Met de aanpak van Trimbos zorg je onder andere voor een veilig werkklimaat waarin je het gesprek kan aangaan over je mentale gezondheid. Dit sluit aan op de insteek van de trainingen van Mental Health First Aid (MHFA). In onze trainingen leer je signalen van mentale klachten te herkennen. Je vergroot ook je kennis over psychische aandoeningen en je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand bij wie je mentale klachten vermoedt. Deze vaardigheden zijn waardevol voor leidinggevenden en HR medewerkers en passen binnen een preventief mentaal gezondheidsbeleid. De trainingen van MHFA zijn wetenschappelijk bewezen effectief en worden over de hele wereld gegeven. Al meer dan 4 miljoen mensen volgden de training, in meer dan 25 landen.
Bekijk onze trainingen op mhfa.nl.